BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

!!JeNaYah AkaDeMik**Aktivis DakWah!!

SeKadar Perkongsian bersama=)

"..InsyaAllah kalau kita bersusah payah dengan dakwah dan tolong agama Allah, nescaya Allah akan tolong kita..,"kata seorang Exco dakwah di sebuah kampus..

((kata-katanya itu sedap didengar,tetapi realitinya separuh batil separuh benar))Dahulu saya pernah membaca majalah sebuah ahli gerakan dakwah tang kini sudah diharamkan. Ada sebuah artikel yang menceritakan bagaimana seorang siswi yang aktif berdakwah hingga tidak sempat membuat persiapan untuk peperiksaannya, telah bertawassul dengan nama mursyid jemaah belia, lalu tertidur di dewan peperiksaan.Sebaik sahaja terjga,kertas peperiksaannyasudah penuh dengan jawapan dan beliau mendapat keputusan yang cemerlang!

Itu kalau versi"hikayat menjadi"
Bagi yang tidak menjadi,pernah ada suatu era, ada aktivis dakwah yang menganggap kesanggupan menggagalkan diri daripada pengajian atas nama dakwah adalah satu pengorbanan yang ditabik rakan sepasukan.Kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita..mudah saja sifirnya..Namun hari ini, contoh begitu mungkin sudah tidak sebegitu biasa kita dengar.Perbuatan membuang pengajian atau pekerjaan kerana berdakwah sudah jarang-jarang sekali sampai ke telinga kita.Akan tetapi, sikap yang berlegar dalam mind set yang sama itu masih sering dilihat dalam catatan aktivis dakwah di kampus hgga ke hari ni..

Apakah golongan yang kecundang akademik hanya dr kelompok dakwah??

Tentu sahaja tidak..
Mereka yg lemah dalam bidang pengajian atau mungkin terus gagal,terdiri daripada mereka yang pelbagai identitinya,Mungkin yang mabuk bercinta, mungkin yang kaki gig, hantu facebook, mungkin yang tiada sebab apa-apa sekali pun.Punca kemunduran akademik memang pelbagai.Tetapi, apa ingin diperbahaskan kali ini adalah soal hubung kait aktiviti dakwah dengan kuliah.Kegagalan peribadi yang sepatutnya kekal di peringkat peribadi, ttp berisiko dan menjadi fitnah ke atas agama!!


kenangan program di rumah teacher yanty

Tidak dinafikan,sama sahaja pelajar di bidabg sains,undabg-undang atau apa jua,boleh saja terjadi.Penyakit hilang minat dan keghairahan t'hadap mata pelajaran di bilik kul;iah sering berlaku.Dakwah menjadi tempat mahasiswa dan mahasiswi ini menenangkan diri dari tekanan,kebosanan dan segala perasaan negatif yang dialami semasa menghadiri kuliah,tutorial dan menyiapkan assignment.Segala perasaan tidak seronok lagi merimaskan itu dapat dilupakan seketika semasa hadir ke dalam usrah,tamrin,ceramah,malah demonstrasi.Bukan sahaja program dakwah harakiyyah, malah sebahagian pelajar yang lebih konsisten dan hadir dan hadir dengan penuh minat ke kelas-kelas menadah kitab dan pengajian tidak formal..khusyuknya..ustazah nii!!

FIRST OF ALL SAHABAT2 KITA SEBAGAI ORG PENTING DALAM GERAKAN DAKWAH,MESTI UBH SIKAP DRP MALAS KPD RAJIN… KITA KENA SEDAR SYEIKH IMAM HASSAN AL BANNA PERNH PESAN “ALWAJIBAT AKTHAR MINAL AUQAAT’….SOAL KMUNDURAN AKADEMIK BKNNYA DISEBABKAN AHLI J KURANGNYA MASA UTK STUDY... KITA TETAP ADA 24HOURS PER A DAY SAMA MACM ORANG LAIN…CUMA SOALNYA SEKRANG MCM MNA KITA NAK MANAGE 24 HOURS TU SUPAYA JADI MASA Y BENAR2 BERKUALITI…KADANG2 ORG Y STUDY HNYA 4 JAM SHJA DAH BLEH CATCH UP BRBANDING Y STUDY ALMOST 24 HOURS PER A DAY…NI BERKAITAN DGAN HATI LA…SEJAUH MANA KITA BERGANTUNG N MINTA PERTOLONGAN DRP ALLAH SUPAYA PERMUDAHKAN URUSAN KITA DI SAMPING TU.. USAHA YANG GIGIH PERLU ADA SEIRING DGN DOA…
HA…1 LG,KITA NI KAN SUKA MENYALAH GUNAKAN AYAT KE-7 SURAH MUHAMMAD…”MAFHUMNYA: ALLAH AKN MENOLONG KITA KLU KITA MNOLONG AGAMA ALLAH…MEMANG BETUL ALLAH AKAN TOLONG KITA TAPI KITA KENA INGAT ALLAH JGK ADA BERFIRAMAN MAFHUMNYA.. “ALLAH TDK AKN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN KITA SENDIRI YG MENGUBAHNYA..”
KLU ESOK NAK XM MALAM NI BRU NAK BUKAK BUKU…MMM KEAJAIBAN2 PAYAH NAK TERJADI DIK, 1000 DLM 1 LA KOT…

SAMA2 LAH KITA RENUNGKAN N MELAKUKAN PERUBAHAN YANG MEMBINA JIKALAU KITA BENAR2 SAYANG ISLAM!!

JOM TENGOK GAMBAR LAK...HUHU!!


sedapnya...makan!!susahnya soalan nii!!(explorace)


Alhamdulillah..smpai jgk checkpoint last!!

Sampai disini sahaja..bertemu kmbali di post seterusnya..tu pun kalau rajin update..hehe

@uwaisaljundi@

0 ulasan: