BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

~Al-Azhar Members : DaLaM SeJaRah~Alhamdulillah..Tanggal 21 Disember 2011, tamatlah sudah kepimpinan Al-azhar Members pada sesi ini [2010/2011]..Rasa terharu pon ada..hehe=)Tahniah & syabas wa mabruk 'alaikum kepada semua saff kepimpinan sebarisan dgn ana kerana antum telah berjaya buat yang terbaik dan meletakkan jalan perjuangan kita tak lain tak bukan seiring dengan perjuangan islam..InsyaAllah..

ALAM pada sesi 2010/2011 telah merealisasikan tema "Mahasiswa IsLaM Memimpin Ummah" dengan menggariskan beberapa dasar seiring dengan kehedak islam iaitu :
1) Mengajak Mahasiswa Mengimarah Masjid Al-Azhar
2) Amar Ma'ruf Nahi Mungkar
3) Memperkukuhkan kesatuan hati antara ALAM dan Mahasiswa
4) Menyemai kesedaran dakwah islamiah dalam diri mahasiswa
5) Memperkasakan hubungan luar(jaringan kampus)..

Justeru, dengan adanya dasar-dasar diatas dapat mengukuhkan lagi kesatuan Alam dengan pelbagai pihak sehingga hari ini..Alhamdulillah, sekarang sudah tiba masanya peralihan kepimpinan lama kpd yang baru dipimpin oleh Sdr.Adik Amirul Hafiz bin Othman. Harapan ana, Moga antum dapat meneruskan perjuangan ini seiring dengan islam..Siiru 'ala barakatillah..
Wassalam..=)

HUDUD: SIAPA KITA UNTUK PERTIKAINYA?

Mutakhir ini, arus media alternatif (youtube) di Malaysia dihebohkan lagi dengan filem pendek yang melibatkan ‘perang saraf’ dalam dunia politik. Kita mengambil sikap terbuka sekiranya ia melibatkan pertikaian dari sudut politik semata.
Namun apa yang menyedihkan, motif filem itu dikotori cacian dan makian kepada individu-individu tertentu dan secara terang menghina hukum-hakam Allah. Apa yang menyedihkan lagi, filem itu di’bintangi’ orang melayu beragama islam sendiri!
Isu ini bukan perkara yang boleh dipandang enteng. Jika ia hanya melibatkan pertembungan parti politik, itu ialah perkara yang normal. Namun, apabila ia melibatkan sensitiviti agama sehingga menghina hukum Allah secara terang, ia telah melanggar prinsip asas di dalam Islam.

Maka, GAMIS dengan tegas membantah perkara seperti ini daripada terus dipermainkan di media, lebih-lebih lagi melibatkan hukum dan hudud Allah.
Mengambil pendekatan berhikmah, GAMIS cuba tampil pada kali ini merespon beberapa perkara yang dibangkitkan di dalam filem pendek itu agar kita jelas dalam mengatakan kebenaran dan keadilan Islam dalam setiap sudut kehidupan.
Pertama: setiap muslim perlu mengetahui bahawa hudud bukan hasil pemikiran manusiawi yang hanya makhluk ciptaan Allah. Hudud merupakan undang-undang yang ditetapkan daripada Allah SWT yang Maha Pencipta seluruh alam dan seisinya.
Perkara ini jelas dinyatakan di dalam Al-Quran samada secara zhahir dan juga muhkam dilalah, yang mana ayatnya tidak membawa sebarang takwilan ataupun naskh, bahkan ia berada pada kedudukan paling tinggi dari sudut keterangan (declaration) di dalam Al-Quran.

Allah juga telah menegaskan di dalam Al-Quran melalui surah al-maidah ayat 49 mafhumnya:
“dan hendaklah engkau menjalankan hukuman diantara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah swt dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka dan berjaga – jagalah supaya mereka tidak memesongkan kamu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah swt kepada kamu.”
Hudud bukan sekadar hukum Allah swt yang telah ditetapkan secara tekstual di dalam al Quran dan kemudiannya dibuku dan dibekukan, tetapi ia suatu ketetapan yang wajib dilaksanakan dalam kehidupan ummat manusia sebagai proses keadilan untuk mengurus dan mengatur kehidupan ummah dari Tuhan pencipta manusia.

Kedua: Kita juga mengetahui, di dalam konteks masyarakat dan keperluan mengikut aulawiyyat sekarang, pelaksanaan hudud perlu dijalankan secara berperingkat-peringkat, bahkan Dr. Yusuf Al-Qaradhawi juga menegaskan terdapat beberapa yang membawa kemashlahatan umum perlu diutamakan sebelum menjalankan hudud secara total.
Namun, ia tidak bererti kita boleh memperkecil-kecilkan hukum hududyang telah ditetapkan oleh Maha Pencipta, yang mengetahui setiap sesuatu sehinggakan bilangan daun yang gugur di tanah sekalipun sudah ada di dalam PengetahuanNya.
Penegasan Allah nyata di dalam Al-Quran surah an-nisa ayat 56:
“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan panggang mereka diatas api neraka. Setiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka kulit yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu dan (ingatlah) sesungguhnya Allah swt adalah Tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
Sepakat ulama’ mengatakan, mempermainkan hukum-hakam Allah samada secara sedar atau tidak, dengan memperkecilkan atau mengatakan hukum Allah tidak relevan pada masa sekarang, boleh mengugurkan iman seseorang.
Allah juga telah menegaskan di dalam ayat 41 surah al-a’raf:
“Sesungguhnya orang-orang yang mendustakan ayat-ayat (perintah dan ketetapan) Kami dan yang angkuh (merasa dirinya lebih) daripada mematuhinya, tidak sekali-kali akan dibukakan bagi mereka pintu-pintu langit dan mereka tidak akan masuk Syurga sehingga lah unta masuk di dalam lubang jarum dan demikianlah Kami membalas orang-orang yang melakukan jenayah.”

Ketiga : Keadilan hukum Allah yang bersifat sacral (maksum) tidak dapat disanggah dengan akal pemikiran manusia yang dangkal. Keadilan itu bukan pada penyamarataan seperti yang didakwa di dalam filem pendek itu, kerana keadilan itu ialah meletakkan setiap perkara pada tempatnya.
Jika dilihat secara ringkas, setiap hukum hudud itu merangkumi Maqasid Syariah yang disepakati oleh jumhur fuqaha dahulu dan sekarang, iaitu menjaga lima perkara asas:

a] Agama : melalui undang – undang murtad
b] Nyawa : melalui undang – undang qisas
c] Aqal : melalui undang – undang arak dan minuman yang memabukkan
d] Keturunan : melalui undang – undang zina
e] Harta benda : melalui undang – undang curi dan rompak.

Maka tidak timbul isu hudud tidak menjaga kemashlatan umum, bahkan hukum hudud telah meliputi keseluruhan maqasid syariah yang telah disepakati oleh kebanyakan ulama.
Tidak sepatutnya mereka yang bukan ahli dalam bidang agama ini berbicara secara semberono dan mengatakan hudud tidak menjaga maqasid sepertimana yang disebut di dalam filem itu.
Seperti seorang hanya membaca buku berkenaan dengan kedoktoran, lalu terus menyatakan dirinya mampu membuat pembedahan. Mahu atau tidak, hanya orang yang berkelayakan sahaja boleh untuk membuat perkara tersebut. Sama juga dengan perundangan Islam, hanya orang yang ahli sahaja yang layak untuk berbicara tentang perkara ini, dan bukannya menjadi bahan bualan di meja kedai kopi.

Justeru itu, GAMIS sekali lagi mendesak setiap pihak yang berwajib perlu memainkan peranan dalam menangani isu ini. Apa yang jelas dilihat, kekeliruan terhadap hudud terlalu ketara sehinggakan disalahertikan oleh masyarakat dengan menganggap hudud itu milik sesebuah parti politik sahaja.
Kita perlu ingat, Allah yang menjadikan dunia ini dan seisinya, dan Allah juga menyediakan peraturan yang sepatutnya kepada kita. Sedangkan peraturan jalanraya juga kita akui akan kepentingan dan relevensi kewujudannya, apatah lagi Peraturan (hudud) Allah yang sepatutnya dilaksanakan demi kesejahteraan dan kemashlahatan di dunia dan Akhirat.

Semoga Allah mengampuni mereka yang jahil dalam perbuatan ini dan membawa mereka ke jalan yang benar, dan semoga Allah memberkati mereka yang terus menerus memperjuangkan untuk menegakkan kalimah Allah di dunia ini..

~Kenangan Di KLIA~

Tanggal 24hb Sept 2011,Jam 9.30 malam....
Perginya salah seorang drp ahli keluargaku..Adikku "SITI NAJWANI ZAKARIA" telah berpeluang mnyambung studynya di University of Cairo,Egypt dalam bidang Perubatan(MEDIC)..Ermm..6 tahun"nmpaknya lambat lagila nk berjumpa ye=)


"berat nk berpisah ni..hehe"

"Xckup kuroum lg..."

"Blajar rajin2 ye dik"

Mga Allah permudahkan segala urusanmu disana dan Mendapat najah bahiran=)
InsyaAllah...
Caiyok..chaiyok!!!

~ JauLaH Raya 2011~

Assalamua’alaikum w.r.t…
Sekadar perkongsian kpd smua pngunjung di blog ini..
Kronologi Raya 2011..Sgt besttt=)

Hari Raya Pertama

Terdengar laungan Takbir raya di subuh nan indah, diriku teringat kpd tok, tokwan, saudara mara yg sudah kembali ke rahmatullah. Moga Allah menempatkan jenazah mereka bersama golongan org2 beriman..Selepas selesai solat sunat ‘eidil fitri org ramai berduyun2 menuju ke pusara tokwan & tok tersayang (Tuan Guru hj.Abdul Rahman bin Hj Awang & Hajjah Sopiah binti Yaacob)..Ya Allah..Rahmatillah roh mereka di sisimu…
Slps itu..org ramai mnuju kerumahku, mcm biasa stiap tahun rumahku adlh rumah first org pergi beraya..smpai xtau nk hidang apa..hehe.. Ketupat, kuih raya n bihun goreng mnjadi hidangan utama pda hari tersebut..sedar xsedar dh abis smua makanan..huhu..t’pksala masak kali ke-2..

Hari Raya Kedua

Hari yg ke-2 ini, aku mnerima pngunjung yg sgt ramai, menu pd hari ni Laksa Kuah LeMak..fuhh..mmg sedapp=) patutla ramai. Shbt2 sekolah lama (Maktab Mahmud) pakai mai xhenti2..rindunya kenangan lalu. Km sempat berusrah bersama pd hr tu. Msg2 pakat kongsi khidupan sndri.Dari pagi sampai petang, letih melayan. Apapon merekalah buat aku gembira pd hari ini..Terima kasih kpd smua shbt2 n adk2 yg hadir, len kali mai lg ya=)Hari Raya Ketiga

Haa..hari yg ke-3 ni lg best..dapat jemputan ke Ijtima’ Aidilfitri Mahasiswa kedah di SRIDU..Berhajat nk p, ttp yela kan, kita hnya merancang segalanya perancangan Allah itu lbih baik..kebetulan hari tu bertembung dgn kenduri di rumah adk-beradikku dkt Sg.dedap,Yan. Tp, xpa makan knduri pon best jugak..hehe..Maaf kpd shbt2 kerna xsempat jumpa di ijtima’..huhu


~kenangan satay RFC~Sedaaappp=)~

Hari Raya Keempat

Sblum ni aku ja dok umah tggu org mai..haa, hr ni aku plk p beraya umah org. Pagi tu bersiap ke rumah sahabat yang akan fly ke Jordan xlama lg (Nurul Awatif Fasihah)..Kunjungan pimpinan anak-anak kedah kerumahnya disambut dgn mesra, Km dihidangkan bihun sup n air oren..fuhh..mmg sedap=)

Dalam masa yg sama, km buat sedikit pengisian khas utk 2 org shbt anak2 kedah yg akan ke luar Negara iaitu (Sdr.Fakhrur Ridzwan & Sdr.Awatif). Mereka juga diberi satu hadiah kenangan buat selama2nya. Moga Allah memberkati urusan mereka di sana & sentiasa mendoakan km di sini.


~PiMpinan Sesi 2010/2011~

Pada sebelah ptg pulak, aku mnerima jmputan Jamuan Raya Alumni Maktab Mahmud di Markaz Langgar. Terubat rindu kpd shbt2 yg lama tidak ketemu. Ada yg dah kahwin, beranak-pinak, masih belajar n sebagainya..Selepas selesai Jamuan tersebuat, aku n bberapa org shbt pergi ziarah ke rumah shbt yg excident baru2 ni (Kak Mardhiah Shafi’e), layanan mesra disambut oleh beliau.


~Bersama Shbt2 Ma'ahad~


~Adik2 Usrahku~

Ok..Sampai disini dulu kronologi raya saya tahun ini, ada lg sbnrnya dh xlarat nk taip..hehe
Mga semuanya menjadi kenangan buat diriku n shbt2 seperjuangan..
Siiru 'ala Barakatillah=)