BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

!!JeNaYah AkaDeMik**Aktivis DakWah!!

SeKadar Perkongsian bersama=)

"..InsyaAllah kalau kita bersusah payah dengan dakwah dan tolong agama Allah, nescaya Allah akan tolong kita..,"kata seorang Exco dakwah di sebuah kampus..

((kata-katanya itu sedap didengar,tetapi realitinya separuh batil separuh benar))Dahulu saya pernah membaca majalah sebuah ahli gerakan dakwah tang kini sudah diharamkan. Ada sebuah artikel yang menceritakan bagaimana seorang siswi yang aktif berdakwah hingga tidak sempat membuat persiapan untuk peperiksaannya, telah bertawassul dengan nama mursyid jemaah belia, lalu tertidur di dewan peperiksaan.Sebaik sahaja terjga,kertas peperiksaannyasudah penuh dengan jawapan dan beliau mendapat keputusan yang cemerlang!

Itu kalau versi"hikayat menjadi"
Bagi yang tidak menjadi,pernah ada suatu era, ada aktivis dakwah yang menganggap kesanggupan menggagalkan diri daripada pengajian atas nama dakwah adalah satu pengorbanan yang ditabik rakan sepasukan.Kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita..mudah saja sifirnya..Namun hari ini, contoh begitu mungkin sudah tidak sebegitu biasa kita dengar.Perbuatan membuang pengajian atau pekerjaan kerana berdakwah sudah jarang-jarang sekali sampai ke telinga kita.Akan tetapi, sikap yang berlegar dalam mind set yang sama itu masih sering dilihat dalam catatan aktivis dakwah di kampus hgga ke hari ni..

Apakah golongan yang kecundang akademik hanya dr kelompok dakwah??

Tentu sahaja tidak..
Mereka yg lemah dalam bidang pengajian atau mungkin terus gagal,terdiri daripada mereka yang pelbagai identitinya,Mungkin yang mabuk bercinta, mungkin yang kaki gig, hantu facebook, mungkin yang tiada sebab apa-apa sekali pun.Punca kemunduran akademik memang pelbagai.Tetapi, apa ingin diperbahaskan kali ini adalah soal hubung kait aktiviti dakwah dengan kuliah.Kegagalan peribadi yang sepatutnya kekal di peringkat peribadi, ttp berisiko dan menjadi fitnah ke atas agama!!


kenangan program di rumah teacher yanty

Tidak dinafikan,sama sahaja pelajar di bidabg sains,undabg-undang atau apa jua,boleh saja terjadi.Penyakit hilang minat dan keghairahan t'hadap mata pelajaran di bilik kul;iah sering berlaku.Dakwah menjadi tempat mahasiswa dan mahasiswi ini menenangkan diri dari tekanan,kebosanan dan segala perasaan negatif yang dialami semasa menghadiri kuliah,tutorial dan menyiapkan assignment.Segala perasaan tidak seronok lagi merimaskan itu dapat dilupakan seketika semasa hadir ke dalam usrah,tamrin,ceramah,malah demonstrasi.Bukan sahaja program dakwah harakiyyah, malah sebahagian pelajar yang lebih konsisten dan hadir dan hadir dengan penuh minat ke kelas-kelas menadah kitab dan pengajian tidak formal..khusyuknya..ustazah nii!!

FIRST OF ALL SAHABAT2 KITA SEBAGAI ORG PENTING DALAM GERAKAN DAKWAH,MESTI UBH SIKAP DRP MALAS KPD RAJIN… KITA KENA SEDAR SYEIKH IMAM HASSAN AL BANNA PERNH PESAN “ALWAJIBAT AKTHAR MINAL AUQAAT’….SOAL KMUNDURAN AKADEMIK BKNNYA DISEBABKAN AHLI J KURANGNYA MASA UTK STUDY... KITA TETAP ADA 24HOURS PER A DAY SAMA MACM ORANG LAIN…CUMA SOALNYA SEKRANG MCM MNA KITA NAK MANAGE 24 HOURS TU SUPAYA JADI MASA Y BENAR2 BERKUALITI…KADANG2 ORG Y STUDY HNYA 4 JAM SHJA DAH BLEH CATCH UP BRBANDING Y STUDY ALMOST 24 HOURS PER A DAY…NI BERKAITAN DGAN HATI LA…SEJAUH MANA KITA BERGANTUNG N MINTA PERTOLONGAN DRP ALLAH SUPAYA PERMUDAHKAN URUSAN KITA DI SAMPING TU.. USAHA YANG GIGIH PERLU ADA SEIRING DGN DOA…
HA…1 LG,KITA NI KAN SUKA MENYALAH GUNAKAN AYAT KE-7 SURAH MUHAMMAD…”MAFHUMNYA: ALLAH AKN MENOLONG KITA KLU KITA MNOLONG AGAMA ALLAH…MEMANG BETUL ALLAH AKAN TOLONG KITA TAPI KITA KENA INGAT ALLAH JGK ADA BERFIRAMAN MAFHUMNYA.. “ALLAH TDK AKN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM MELAINKAN KITA SENDIRI YG MENGUBAHNYA..”
KLU ESOK NAK XM MALAM NI BRU NAK BUKAK BUKU…MMM KEAJAIBAN2 PAYAH NAK TERJADI DIK, 1000 DLM 1 LA KOT…

SAMA2 LAH KITA RENUNGKAN N MELAKUKAN PERUBAHAN YANG MEMBINA JIKALAU KITA BENAR2 SAYANG ISLAM!!

JOM TENGOK GAMBAR LAK...HUHU!!


sedapnya...makan!!susahnya soalan nii!!(explorace)


Alhamdulillah..smpai jgk checkpoint last!!

Sampai disini sahaja..bertemu kmbali di post seterusnya..tu pun kalau rajin update..hehe

@uwaisaljundi@

!! TarBiyyah SaTu Proses PeNgaLaMan !!

LuaHan HaTiku..

* Kesibukan dan tanggungjawab perjuangan sering didahulukan dari yang lain. Namun kesibukan dan tanggungjawab perjuangan bukan masalah. Kedua-duanya adalah proses pengalaman yang sering mematangkan diri. Bagaimana menghadapinya. .& bagaimana mengendalikannya.

* Ada orang yang sentiasa menggunakan kesibukan sebagai alasan. Alasan tidak dapat datang majlis-majlis pengajian..tidak dapat datang usrah..tidak dapat datang mesyuarat..dan macam-macam lagi.

* Ada juga kerana kesibukan jadi alasan tidak dapat beramal..solat tidak berjamaah..tinggal zikir ma'thurat..tidak ada masa untuk Al Quran...juga tidak dapat dapat bangun malam bertahajjud. Tambah lagi ada juga buat alasan kerana tanggungjawab perjuangan ..terabai langsung amal-amal fardi.

* Justeru..tarbiyyah bukan semata-mata fikrah. Tarbiyyah bukan semata-mata kekuatan hujjah. Tarbiyyah bukan semata-mata ilmiyyah...namun ianya adalah proses perubahan melalui pengalaman beramal dengan ilmu..berpegang dengan fikrah..juga pengalaman mengendalikan diri dalam berhadapan arus kehidupan yang penuh dengan kesibukan dan tanggungjawab perjuangan.. .

* Tarbiyyah adalah satu proses merasai pengalaman.. bagaimana rasanya berpegang teguh dengan Islam sebagai cara hidup..bagaimana rasanya bila beramal dan merasai lazat beramal..bagaimana rasanya bila berjuang dan merasai pahit getir perjuangan.. .bagaimana rasanya susah payah perjuangan dan bersabar dalam bersusah payah.

* Oleh itu ..jika pernah rasa senang maka kena rasa juga susah..jika pernah rasa menang maka kena rasa juga kalah..jika pernah rasa kuat maka kena rasa juga lemah. semua itu memberi pengalaman merasai sunnah dan realiti perjuangan. Barulah seorang pejuang itu menjadi matang dalam tarbiyyahnya. ..


Firman Allah Azza wa Jalla :أم حسبتم أن تدخلوا الجنة ولما يأتكم مثل الذين خلوا من قبلكم مستهم البأسأ والضرأ وزلزلوا

حتى يقول الرسول والذين معه متى نصرالله ألآ ان نصرالله قريب


"Apakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga sedangkan belum lagi datang kepadamu apa yang telah mengenai orang-orang yang terdahulu dari kamu; mereka dirasakan dengan kesakitan dan kepapaan dan digoncangkan (pegangan) mereka sehingga berkata oleh rasul dan orang-orang yang bersamanya `Bilakah lagi datang pertolongan Allah' Ingatlah sesungguhnya pertolongan Allah itu hampir".

---Al Baqarah : 214---
** Oleh itu ya sohabati...kukuhkanlah amalan kalian..terjunlah ke medan perjuangan.. nescaya kalian bakal menjadi pejuang aqidah dan fikrah yang sebenar ..menjadi pencinta mati syahid demi syurga Allah yang tinggi..wallahualam ..

@uwaisaljundi@

TARBIYYAH PERLU DIRASAI DAN DIALAMI

!!DemonsTrasi IsLam vs KapiTalis&SosioLis!!

Islam meletakkan demonstrasi aman sebagai uslub untuk menjelaskan aspirasi dan pendapat. Kedudukan ini amat berbeza sekali dengan pandangan masyarakat Kapitalis atau Sosialis (termasuk di dalamnya komunis) yang menganggap demonstrasi (samada aman atau liar) sebagai salah satu thariqah dalam melakukan perubahan masyarakat. Bagi masyarakat kufur ini, demonstrasi adalah sebagai proses perubahan masyarakat ke arah yang mereka inginkan. Oleh kerana itu, mereka tidak ada peraturan di dalam melakukan demonstrasi. Banyak sekali kejadian di mana mereka sering menimbulkan ketidaktenraman, merosak, menghancurkan, membakar harta benda dan lain-lain bentuk kemusnahan demi mencapai matlamat dan objektif mereka. Bukti-bukti kepada perkara ini amat jelas dan banyak sekali di mana kita dapat lihat hampir setiap hari di kaca TV mahupun di dada-dada akhbar tentang demonstrasi liar yang dilakukan oleh kaum kafir ini di dalam menuntut apa yang mereka inginkan.

Berlandaskan kepimpinan berfikir (qiyadah fikriyyah) seperti inilah, masyarakat kufur samada Kapitalis atau Sosialis membangun cara hidup mereka. Berasaskan idea ‘kebebasan’, mereka merasa berhak melakukan apa sahaja untuk menunjukkan rasa tidak puas hati. Dengan kata lain, kaedah yang mereka gunakan semasa berdemonstrasi ialah ‘matlamat menghalalkan segala cara’. Islam tidak mengenal konsep kebebasan sebagaimana yang dijaja oleh kafir Barat. Umat islam bukanlah satu umat yang ‘bebas’. Umat islam adalah umat yang ‘terikat’ dengan segala perintah dan larangan Allah. Kaum Muslimin adalah terikat dengan segala hokum-hakam, halal dan haram, baik dan buruk hanyalah semata-mata mengikut apa yang Allah telah tetapkan.
Sebagaimana yang telah di jelaskan, demonstrasi liar seperti yang dilakukan oleh golongan Kapitalis atau Sosialis adalah diharamkan di dalam islam. Islam mengharamkan menumpah darah sesama manusia kecuali dengan hak. Kehormatan setiap orang haram dicabuli atau dirampas oleh orang lain. Syariat Islam menjaga ketiga-tiga perkara tersebut dengan sempurna. Mana-mana individu atau pemerintah yang melakukan pencerobohan terhadap tiga perkara ini akan dikenakan hukuman sebagaimana yang telah ditetapkan oleh allah dan Rasul-Nya.Islam tidak mengenal prinsip dan kaedah ‘matlamat menghalalkan cara’ (al-ghaayah tubarriru al-wasilah), sebagaimana yang dianuti oleh masyarakat Kapitalis atau Sosialis. Tindak-tanduk seorang muslim samada sebagai individu atau sebahagian dari angggota masyarakat ataupun sebagai penguasa wajib terikat dengan syariat islam. Di dalam mengungkap aspirasi atau pendapat dengan cara berdemonstrasi mahupun dalam melakukan proses perubahan masyarakat, kaum muslimin terikat dengan apa yang Rasulullah telah tunjukkan. Demonstrasi mestilah dilakukan dengan cara yang aman.


Khatimah:-

Wahai kaum Muslimin yang dimuliakan oleh Allah!! Merubah kemungkaran itu adalah hak dan tanggungjawab kalian,baik kemungkaran itu dilakukan oleh individu atau pemerintah. Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda," Barangsiapa yang menyaksikan kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya, jika tidak mampu, hendaklah dengan lidahnya(perkataan), jika tidak mampu dengan qalbunya. Itu(dengan qalbu) adalah selemah-lemah iman.."[HR Muslim]..

Mana-mana Masiirah yang dilakukan oleh kaum muslimin di dalam mengubah kemungkaran adalah hal yang dituntut dan sememangnya sesuatu yang mulia.Tidak lama dahulu kaum muslimin diseluruh dunia termasuklah di Malaysia melakukan Masiirah sebagai bantahan ke atas karikatur yang menghina Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam. Parti Islam SeMalaysia (PAS) beserta beberapa pertubuhan Islam lainnya dan umat islam yang prihatin telah sama-sama bermasiirah membantah penghinaan yang telah dilakukan itu. Hizbut Tahrir Malaysia juga turut melakukan seruan di Masjid Negara mengutuk sekeras-kerasnya penghinaan yang telah dilakukan ke atas Rasulullah dan mengajak umat islam agar bersama-sama mendirikan semula Daulah Khilafah yang hanya dengannya akan ‘mengajar’ dan menghukum kebiadaban kaum kuffar tersebut. Oleh itu, tindakan-tindakan seumpama ini dan juga bantahan ke atas forum Perlembagaan Persekutuan : Perlindungan Untuk Semua’ di depan Hotel Cititel, Pulau Pinang patut dipuji, bukannya dikeji. Adakah kita sanggup untuk menyatakan bahawa kaum Muslimin yang bermasiirah demi membela Rasulullah, demi membela Deen Allah dari diperlecehkan oleh kaum kaum kuffar sebagai satu tindakan yang salah dan bodoh??

Betapa mulianya aktiviti amar ma’ruf nahi munkar ini telah dijelaskan oleh Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam di dalam sabda baginda. Bahkan pahala aktiviti seumpama ini boleh sebanding dengan pahala penghulu syuhada, iaitu Hamzah bin Abdul Mutthalib,"Penghulu para syuhada adalah Hamzah bin Abdul Muthalib dan orang yang berhadapan dengan pemerintah yang zalim, lalu dia mengingatkan penguasa tersebut (kepada kemakrufan) dan melarangnya (dari kemungkaran), kemudian penguasa itu membunuhnya." [HR.Al-Hakim]

Wahai Kaum Muslimin!! Menasihati dan memuhasabah pemimpin, institusi, organisasi, kelompok atau komuniti tertentu serta mengkritik dasar dan keputusannya yang zalim, termasuk membongkar kemungkaran atau konspirasi jahat terhadap islam dan kaum Muslimin hukumnya adalah wajib meskipun caranya boleh beragam; boleh dilakukan secara langsung bertemu face to face; atau melalui tulisan, surat, seminar, demonstrasi aman dan lain-lain. Melakukan perkara-perkara tersebut dengan cara yang dibenarkan oleh syara’ samada secara langsung mahupun tidak, adalah jelas lebih mulia berbanding dengan tidak melakukan apa-apa, apatah lagi dari mengeji dan menghina orang lain yang melakukannya.

Wahai Kaum Muslimin!! Kalian adalah wakil rakyat yang telah dipilih untuk memimpin umat ini, bukan menyesatkannya. Kalian adalah orang yang diperintahkan oleh Rasulullah untuk menjadi pelindung kaum muslimin bukan membinasakannya. Kalian adalah orang yang diamanahkan oleh Allah untuk menjaga agamaNya, bukan menghancurkannya. Umat islam mengharapkan kalian mengembalikan semula kehidupan islam, mengembalikan sistem islam, menerapkan apa yang telah diperintahkan oleh Allah, menegakkan semula Daulah Khilafah ‘ala minhaj nubuwwah. Jika kalian tidak melakukannya, kaum Muslimin yang benar-benar ikhlas berjuang di jalan Allah akan tetap melakukannya. Jika kalian tidak melakukannya, kaum Muslimin yang benar-benar ikhlas berjuang di jalan Allah akan tetap melakukannya. Sesungguhnya balasan Allah akan pasti tiba lagi mereka-mereka yang ingkar akan perintahNya. Itulah janji Allah dan janji Allah adalah suatu kebenaran yang pasti!!

Takbirrr!!!الله أكبر
Wallahu’alam…

!!DeMonsTrasi!!

@Hukum Demonstrasi Menurut Islam@

Demonstrasi liar (Muzhaharah) jelas-jelas diharamkan oleh islam. Ini kerana, di dalam melakukan demonstrasi, ia disertai dengan beberapa aktiviti yang diharamkan seperti mengganggu lalu-lintas, menghancurkan, merosak atau membakar harta benda, mengganggu ketenteraman awam dan sejenisnya.Tidak kurang pula, Muzhaharah ini mengakibatkan rusuhan, pergaduhan, perkelahian, penganiayaan, bahkan pembunuhan. Pengharamannya didasarkan pada fakta bahawa di dalam demonstrasi ini terdapat sejumlah tindakan yang diharamkan oleh islam.

Sementara itu, Demonstrasi Aman (Masiirah) adalah satu bentuk demonstrasi yang dibolehkan / diharuskan (mubah). Ini berdasarkan kenyataan bahawa ia dilakukan dengan tertib dan aman, dengan diperhatikan dan mematuhi hokum-hukum syara’, termasuk berkaitan dengan pendapat atau aspirasi yang disampaikan ; ia dilakukan tanpa kekerasan, tidak mengganggu lalu-lintas dan hak-hak umum, tidak membakar, merosak dan menghancurkan barang-barang milik umum, negara atau individu. Oleh yang demikian, Masiirah ini jelas-jelas diperbolehkan oleh islam.

Perlu difahami bahawa Islam memandang Masiirah sebagai salah satu cara(uslub) di antara berbagai cara pengungkapan aspirasi atau pendapat dan bukan sebagai method (thariqah) di dalam melakukan proses perubahan masyarakat. [Method / Thariqah adalah suatu yang wajib diambil oleh umat islam di dalam mencontohi Rasulullah. Contohnya, thariqah Rasulullah berdakwah secara aman dan tidak menggunakan kekerasan di dalam menegakkan Daulah Islam. Sedangkan Uslub. Apabila keadaan memerlukan, Masiirah boleh dan patut dilakukan dan sebaliknya jika tidak, patut ditinggalkan.Hal ini sesuai dengan hukum kemubahannya.
Jika kita teliti sirah Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa sallam, baginda tidak pernah menjadikan dan menggunakan demonstrasi aman sebagai thariqah mengubah masyarakat jahiliyyah di kota makkah menjadi masyarakat islam. Namun begitu, baginda pernah melakukan demonstrasi aman di kota makkah. Peristiwa ini terjadi setelah Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam diperintahkan oleh Allah S.W.T supaya berdakwah secara terang-terangan. Baginda lalu memerintahkan kaum Muslimin keluar dan berjalan membentuk dua barisan menuju ke ka’bah. Rasulullah sendiri berada di dalam kelompok tersebut memberi arahan. Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam telah mengambil satu cara yang tidak pernah dilakukan yang tidak pernah dilakukan oleh masyarakat jahiliyyah pada ketika itu di dalam rangka menjalankan perintah Allah yakni menzahirkan islam dengan berdakwah secara terang-terangan. Masiirah ini juga dilakukan oleh baginda untuk menzahirkan kutlah (kelompok) kaum Muslimin yang selama ini telah ditasqif (dibina) oleh baginda secara sembunyi-sembunyi khasnya di rumah Al-Arqam ibnu Al-Arqam.
Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam juga pernah menghimpunkan kaum Quraish di Bukit Safa untuk menyeru kepada mereka supaya beriman kepada Allah dan menjelaskan bahawa baginda adalah Rasul yang diutus Allah kepada manusia. Peristiwa ini sangat terkenal di dalam sirah kerana ia telah menjadi asbab kepada turunnya Surah Al-Lahab di mana Allah telah melaknat Abu Lahab. Perbuatan Rasulullah di dalam menghimpunkan kaum Quraish tadi sememangnya telah dikeji dan diperbodohkan oleh Abu Lahab, dengan berkata "Celakalah engkau wahai Muhammad, adakah semata-mata kerana ini engkau telah menghimpunkan kami?". Inilah kata-kata yang telah menyebabkan Allah S.W.T melaknat Abu Lahab. Wahai kaum Muslimin!! Adakah kita sanggup untuk mengatakan bahawa semua tindakan Rasulullah dalam berdemonstrasi secara aman itu sebagai suatu tindakan bodoh, sebagaimana Abu Lahab??Na’uzubillai min zaalik..


Demikianlah perbuatan-perbuatan yang telah dilakukan oleh Rasulullah yang menjadi petunjuk yang jelas kepada kita bahawa Masiirah dibenarkan oleh islam. Peristiwa ini merupakan dalil kepada kita bahawa kaum muslimin dibolehkan menghimpun umat manusia (samada dalam bentuk forum, seminar, Masiirah dan sebagainya) dalam rangka untuk menegakkan Deen Allah..

InsyaAllah!!